زمان انتشار: 24 آبان 1402
آخرین بهروزرسانی: چهارشنبه, 24 آبان,1402
بازدید: 983
بیش از 92600 کارگاه کشاورزی در کشور وجود دارد
طرح بهنگامسازی چارچوب کارگاههای کشاورزی کشور با هدف «یکپارچهسازی فایل جغرافیایی» و «تهیه و بهروز رسانی فهرست نام و نشانی» واحدهای «گاوداری صنعتی»، «مرغداری صنعتی»، «پرورش قارچ خوراکی»، «کشت گلخانهای»، «پرورش آبزیان خوراکی» و «کشتارگاههای رسمی دام و طیور» در زمستان سال 1401 بهصورت سرشماری در کل كشور به اجرا در آمد.
در برنامههای توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران، يكي از اهداف و استراتژيهاي برنامههای توسعه کشاورزی کشور، افزايش كمّي و كيفي محصولات مختلف گیاهی و دامی با استفاده مطلوب و اصولي از منابع و امكانات و به كارگيري روشهاي نوین از جمله توسعه کشاورزی در شرایط کنترل شده (گاوداریها و مرغداریهای صنعتی، گلخانهها و نظایر آن) است.
بر اساس نتایج سرشماری عمومی کشاورزی 1393، جامعه کشاورزی ايران مشتمل بر 4 میلیون بهرهبرداری کشاورزی در کشور است که غالباً به صورت سنتي فعاليت ميكنند. نتایج طرحهای آمارگیری از بخش کشاورزی نشان میدهد که در حدود 92600 واحد کارگاهی کشاورزی در کشور وجود دارد که علیرغم تعداد کم، سهم قابل ملاحظهای در تولید برخی محصولات کشاورزی دارند.
بر اساس اطلاعات موجود در مرکز آمار ایران، نزدیک به 40 درصد گاو و گوساله موجود در کشور، در گاوداریهای صنعتی نگهداری میشود و بیش از نیمی از شیر دام کشور در این واحدها تولید میگردد؛ بیش از 95 درصد مرغ گوشتی، 97 درصد تخم مرغ خوراکی و نزدیک به 100 درصد تخم مرغ نطفهدار صنعتی و جوجه یکروزه در مرغداریهای صنعتی کشور تولید میشود؛ حدود 90 درصد قارچ خوراکی کشور در واحدهای کارگاهی پرورش قارچ خوراکی تولید میشود؛ در حدود 70 درصد گوشت قرمز و 95 درصد گوشت طیور توسط کشتارگاههای رسمی به بازار کشور عرضه میشود؛ بخش قابل توجهی از آبزیان خوراکی کشور در واحدهای پرورش آبزیان تولید میشود؛ و با توجه به تغییرات شرایط اقلیمی و ضرورت افزایش کمی و کیفی تولیدات گیاهی و عرضه خارج از فصل این محصولات، کشت گلخانه با سرعت قابل توجهی در کشور رو به گسترش است.
با توجه به اهمیت کارگاههای کشاورزی و ضرورت وجود اطلاعات بهروز از این واحدها، طرح بهنگامسازی چارچوب کارگاههای کشاورزی کشور با هدف «یکپارچهسازی فایل جغرافیایی» و «تهیه و بهروز رسانی فهرست نام و نشانی» واحدهای «گاوداری صنعتی»، «مرغداری صنعتی»، «پرورش قارچ خوراکی»، «کشت گلخانهای»، «پرورش آبزیان خوراکی» و «کشتارگاههای رسمی دام و طیور» در زمستان سال 1401 بهصورت سرشماری در کل كشور به اجرا در آمد.
بر اساس نتايج حاصل از این طرح، تعداد 92630 واحد کارگاهی کشاورزی در کشور وجود دارد که شامل 27119 گاوداری صنعتی، 22193 مرغداری صنعتی، 23844 واحد کشت گلخانهای، 16940 واحد پرورش آبزیان خوراکی، 1857 واحد پرورش قارچ خوراکی و 677 کشتارگاه رسمی دام و طیور است.
یافتههای دیگر این طرح نشان میدهد که 71440 کارگاه کشاورزی در نقاط روستایی و 21190 کارگاه، در مناطق شهری واقع شدهاند.
بر اساس نتایج این طرح، بیشترین تعداد کارگاههای کشاورزی کشور به ترتیب در استانهای اصفهان، تهران، مازندران، خراسان رضوی و فارس قرار دارند.
نتایج حاصل از این طرح که شامل اطلاعات تعداد کارگاههای کشاورزی به تفکیک فعالیت، استان و شهرستان است، از طریق درگاه ملی آمار به آدرس amar.org.ir در دسترس قرار گرفته است.