زمان انتشار: 04 آبان 1401
آخرین بهروزرسانی: ﺳﻪشنبه, 10 آبان,1401
بازدید: 2566
تولید و پرورش قارچ خوراکی در ایران و جهان
این گزارش تحلیلی توسط خانم زیبا منصوری گروه آمارهای اقتصاد کشاورزی دفتر کشاورزی مرکز آمار ایران تهیه شده است.
مقدمه
توليد و پرورش قارچ خوراکی در ایران، از سال 1337 آغاز شد. اولين واحد توليد و پرورش قارچ خوراکی در همین سال و در منطقه كن تهران به صورت سنتي راهاندازی شد و در سال 1353 به صورت صنعتي در آمد. پس از آن، ساخت واحدهای پرورش قارچ خوراکی مورد توجه قرار گرفت و از سال 1364، احداث مؤسسات پرورش قارچ خوراکی شتاب بيشتری یافت بهنحوی که در سال 2019، ایران را جزو 10 کشور برتر تولید کننده قارچ در جهان قرار داد. ( فائو 2019)
امروزه، پرورش قارچ خوراكي در سطح جهان اهميت بهسزايي دارد و در روشهاي پرورش آن تحول زيادي ايجاد شده است. در بين محصولات کشاورزی، کشت و پرورش قارچ خوراکی بنا به دلايلی نظير سود مناسب، تاثیر مثبت زیست محیطی از طریق حفاظت خاک ، نقشی که در تغذيه انسانها دارد، از ارزش زيادی برخوردار است. علاوه بر آن، پرورش قارچهای خوراکی نقش مهمی در صنعت، پزشکی و توسعه صادرات غيرنفتی ايفا میکند به نحوی که صنايع مرتبط با این فعالیت، يکی از مهمترين و سودآورترين صنايع در جهان است. (جهانشاهي، شهره 1394)
فعاليت پرورش قارچ خوراكي در ايران در قالب توليد دو نوع قارچ دكمهای و قارچ صدفي انجام ميشود. از آن جا که فعاليت قارچ دكمهاي به دليل حساسيت باید در محیط هایی كه درجه حرارت، نور و رطوبت به صورت دقيق كنترل ميشود پرورش داده شود لذا پرورش آن به صورت صنعتی و در محیط هایی که دارای تأسيسات و تجهيزات است انجام ميشود و بر خلاف آن، قارچ صدفي، عمدتاٌ به روش سنتي و حتّی در محل سکونت خانوار نیز قابل پرورش است.
تعداد واحد هاي پرورش قارچ خوراكي و وضع فعالیت آنها
مقايسه تعداد واحدهاي پرورش قارچ خوراكي در سال 1391 با سال 1400 نشان میدهد، تعداد این واحدها طی این سال ها تقریبا دو برابر شده است. تعداد واحدهای پرورش قارچ دکمهای، افزایش داشته است. ولی تعداد واحدهاي پرورش دهنده قارچ صدفي کاهش یافته است.
برای مشاهده متن کامل به فایل پیوست مراجعه کنید.