زمان انتشار: 14 اسفند 1397
آخرین بهروزرسانی: ﺳﻪشنبه, 14 اسفند,1397
بازدید: 1561
كنكاشي در شاخصهاي بودجهاي كشور
مطالعه و بررسی عملکرد بودجه و واکاوی شاخصهاي مرتبط با آن، میتواند منجر به تصحیح سیاستها و تغییر آن در راستای دستیابی به بهترین عملکرد در سالهای آتی گردد.
مقدمه
بودجه كل در تعريف برنامه مالي دولت است كه براي يكسال مالي منطبق بر سال تقويمي ، تهيه ميشود[1]. در واقع بودجه دولت مركز ثقل خط مشي عمومي و نشاندهنده دورنماي توسعه هر كشور است(آذر و امير خاني،1391). به دلیل سهم بالای دولت در اقتصاد، بودجه از مهمترین اسناد مالی کشور و از جمله اصلی ترین عوامل تأثیرگذار بر اقتصاد کشور قلمداد میشود. بدین جهت مطالعه و بررسی عملکرد بودجه و واکاوی شاخصهاي مرتبط با آن، میتواند منجر به تصحیح سیاستها و تغییر آن در راستای دستیابی به بهترین عملکرد در سالهای آتی گردد. بر اين اساس در اين گزارش سعی شده است، با توجه به عملکرد منابع و مصارف بودجه ای دولت طی دوره 1381 الی1396، تحلیلی از قانون و عملكرد بودجه کل کشور با استفاده از شاخصهاي مختلف ارائهگردد.
بررسی شاخصهای مرتبط با بودجه کشور
نظام مالي GFS از سال 1381 در نظام بودجه نويسي كشور ارائه شده است. دراين نظام آماري، بودجه کل کشور مشتمل بر دو جزء کلی، بودجه عمومی دولت و بودجه شرکتهای دولتی، بانکها و موسسههای وابسته به دولت بوده که ماهیت، کارکرد و مأموریت این دو جزء به ميزان بالایی با یکدیگر متفاوت است. اما به دليل اين كه مصارف بودجه شركتهاي دولتي عمدتاً از منابع داخلي با تصويب هيئت مديره هر شركت تأمين ميشود، در قوانين بودجه ارقام مربوط به منابع و مصارف بودجه شركتهاي دولتي صرفاً براي اطلاع ارائه ميشود و آنچه در عمل مورد بررسي قرار ميگيرد، بودجه عمومي دولت است(شاکری، 1395). بودجه عمومی دولت از دو بخش منابع و مصارف تشکیل شدهاست. اجزای منابع عمومی دولت به تفکیک، شامل درآمدها، واگذاری داراییهای سرمایهای و واگذاری داراییهای مالی است. اجزای مصارف عمومی دولت به تفکیک، شامل پرداختهای هزینهای، تملک دارایی سرمایهای و تملک دارایی مالی است. بر این اساس، منابع و مصارف دولت در قوانین بودجه، برای یکسال به طور متوازن تنظیم میشود. بدینصورت که، دریافتیهای دولت و پرداختیهای دولت در دو طرف تراز بودجه با یکدیگر برابراند. هرچند ممکن است در عمل ارقام برآورد شده در قوانین بودجه محقق نگردد؛ به ویژه در شرايطی که سند بودجه با بیش برآورد منابع عمومی و کم برآورد مخارج عمومی تنظیم شده باشد. که در این صورت گفته می شود؛ دولت با کسری بودجه پنهان مواجه خواهد بود. در گزارشهای رسمی، کسری بودجه دولت معادل دو قلم تراز عملیاتی(تفاوت درآمدهای عمومی از اعتبارات هزینهای یا هزینه جاری) و خالص تملک داراییهای سرمایه ای دولت(تراز سرمایهای بودجه که از تفاضل تملک دارایی با بودجه عمرانی حاصل میشود) که معادل خالص واگذاری داراییهای مالی است، در نظر گرفته شده است. بر اساس این نظام، کسری بودجه معمولأ از طریق تراز مالی جبران خواهد شد.
بيه سبب اينكه تصویری از میزان وابستگی بودجه دولت به درآمدهای نفتی ارائه شود، به بررسی سهم درآمدهای نفتی و مالیاتی از کل منابع عمومی دولت ميپردازيم. بررسی سهم درآمدهای نفتی و درامدهای مالیاتی از منابع عمومیدولت در قوانین بودجه سنواتی، طی سالهای 1381 الی 1396 حاکی از این حقیقت است که، به طور متوسط حدود 32 درصد منابع برآوردی در قوانین بودجه از محل درآمدهای نفتی پیشبینی شده است. و تنها در سال 1388 سهم منابع برآورد شده از محل فروش نفت و فراوردههای نفتی حدود 18 درصد بودهکه حاصل ازکاهش چشمگیر قیمت نفت در بحران مالی سال 2008 ميباشد. درصد تحقق درآمدهای نفتی در اسناد بودجه، 99 درصد و درصد تحقق درآمدهای مالیاتی 93 درصد، طی سالهای مورد بررسی است...
اين مقاله توسط خانم مرضيه ديندار رستمي كارشناس شاخصهاي آمايش و داده هاي مكاني
گروه شاخصهاي نظام اداري كشور و تنظيم سالنامه دفترمحاسبه شاخص برنامهها و سياست كلان
تهيه شده است.براي مشاهده متن كامل مقاله به فايل پيوست مراجعه كنيد.
[1] سامانه تعاريف و مفاهيم مركز آمار ايران